Ačkoli jsou neodolatelné a návykové, mnohé z našich oblíbených kupovaných dipů jsou napěchované přidanými rostlinnými olejemi, ochucovadly a konzervanty. Vyrobit si takový dip doma je přitom mnohem snazší, než byste si mohli myslet. V tomto receptu jsme použili pouhé čtyři ingredience a lahodný kurkumový dip z makadamových ořechů byl na světě.
Proč zrovna makadamové ořechy? Protože mají jemou chuť podobnou máslu a krásnou krémovou strukturu. Jsou také bohaté na nenasycené mastné kyseliny zdravé pro vaše srdce a spoustu vitamínů a minerálů. Sacharidy a cukry v nich naopak téměř nenajdete. Perfektně se hodí k našemu Raw Golden Latte – hřejivé směsi ajurvédského koření kurkuma, skořice, hřebíček, zázvor a černý pepř.
Kurkuma, kterou si nejspíše pamatujete podle její zářivě žluté barvy, obsahuje také flavonoid známý jako kurkumin. Ten v těle pomáhá mírnit zánět. Kurkuma navíc obsahuje také spoustu antioxidantů.
Do dipu jsme přidali pár lžic kokosového oleje, abychom krémovou strukuturu ještě podpořili. Kokosový olej má skvělé antimikrobiální a antioxidační účinky a zároveň je zdrojem triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (MCT). To je typ nasyceného tuku, který je rychlým zdrojem energie a dokonce dokáže podpořit množství spálených kalorií.
Pro přípravu dipu stačí smíchat všechny ingredience ve výkonném mixéru, dokud nedosáhnete krásně krémové konzistence. Poté dip skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Takhle vám vydrží 7 dnů. Dip bude skvěle chutnat třeba na toastu s avokádem, ale určitě si ho oblíbíte třeba i s krekry k odpolední svačině.
Pokud recept vyzkoušíte, nezapomeňte nás označit na Instagramu. Najdete nás tam jako @amazoniacz. Moc rádi uvidíme, s čím jste si dip vychutnali vy.
Kurkumový dip z makadamového másla
Doba přípravy: 5 minut Porce: 8
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky makadamových ořechů
- 2–3 lžíce kokosového oleje
- 1–2 lžíce Amazonia Raw Golden Latte Powder
- 1–2 lžičky soli
Postup:
- Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru a pomalu mixujte po dobu 30 sekund až 1 minuty.
- Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě a skladujte v lednici. Dip takto vydrží po dobu asi 7 dnů.
Poznámka
V lednici dip ztuhne, před servírováním ho proto nechte povolit v pokojové teplotě.